Forestil dig et kontinent med alt fra den dybeste jungle over de højeste tinder og vildeste gletchere til de fladeste ørkener. Forestil dig også, at det er fyldt med farverige kulturer, de ældste civilisationer, ukendte stammefolk, dans, rytmer, smagsfyrværkeri og... nogle af verdens mest ikoniske strande.

Ja, det er længe siden, at eventyrlystne rejsende først fik øjnene op for Sydamerika. Og der er godt nyt, for sydamerikanerne elsker besøgende og har for længst sørget for en infrastruktur, der kan tage godt imod alt fra erfarne backpackere over forsigtige førstegangsrejsende til familier på fælles rejseeventyr.

Et helt kontinent ser man dog sjældent på en enkelt rejse, så spørgsmålet er ofte; hvor starter man? Og det kommer jo an på, hvad netop du interesserer dig allermest for. Og derfor har vi lavet denne liste med udgangspunkt i flere internationale rejsemediers anbefalinger og vores egne erfaringer fra utallige rejser rundt på det fascinerende kontinent. Så kan du nemt vælge ud, hvilke af de mest kendte steder og seværdigheder, der rammer din eventyrlyst lige i rejsehjertet.

De 26 bedste steder at rejse til i Sydamerika:

1. Rio de Janeiro, Brasilien
Du har sikkert hørt om karnevallet i Rio, hvor sambarytmer og farverige kostumer pulserer gennem storbyen. Du har sikkert også hørt om Copacabana Beach, hvor samme velkendte sambarytmer og solbrune kroppe sender liv ud over en af verdens mest ikoniske sandstrande.
Du har måske endda hørt om et af verdens syv vidundere; den enorme kristus-statue, der står højt over byen og skuer ud over et af verdens smukkeste områder; Guanabara Bay.

Se listen over verdens syv vidundere her og listen over verdens syv naturvidundere her.

Med andre ord: Ja, vi er helt enige, når verdenskendte udgivelser som US News, Travel and Leisure og Lonely Planet placerer den brasilianske storby højt på listerne over, hvad der er absolutte must-sees i Sydamerika.

Her er et par af højdepunkterne i og omkring Rio de Janiero:
  • Kristus-statuen Cristo Redentor
  • Copacabana Beach
  • Ipanema Beach
  • Sukkertop-bjerget Pão de Açúcar
  • Parque Nacional da Tijuca
  • Det årlige karneval.

Find inspiration til din rejse til Brasilien her.

2. Påskeøen, Chile
Også her er vi helt enige med de internationale medier, for den afsidesliggende påskeø mere end 3.000 km fra Chiles kyst er på alle måder rejsen værd. Påskeøen er chilensk territorie beliggende midt i det sydlige stillehav og er særligt kendt for næsten 900 stenstatuer af menneskelige figurer kaldet moai. Man mener, at statuerne er lavet over længere tid fra det 11. århundrede frem til engang i det 17. århundrede. Statuerne præger det i øvrigt imponerende landskab over store dele af øen og giver en helt igennem unik oplevelse, som ikke finder sit lige andre steder i verden.

På påskeøen er nogle af de absolutte højdepunkter:
  • Den UNESCO-verdensarvsfredede nationalpark Rapa Nui
  • Vulkankrateret med hele 400 statuer; Rano Raraku
  • Verdens største ahu med 15 statuer, landsby og petroglyffer i Ahu Tongariki
  • Hvid sandstrand med syv statuer og historisk vingesus med Thor Heyerdahl i Ahu Nau Nau, Anakena
  • Orongo Ceremonial Village, som ligger på en stejl klippe 300 meter over kratersøen Rano Kau

Find meget mere inspiration til dit besøg på Påskeøen og Chile her.

3. Patagonien, Argentina og Chile
Patagonien er et enormt område, der rækker ind over den sydlige del af både Argentina og Chile, og som både byder på nogle af verdens smukkeste og mest enestående nationalparker, unik lokal kultur og spændende mindre byer. Området er et sandt paradis for eventyrere, vandrere og bare evntyrlystne rejsende, der vil bjergtages af landskaber, der ikke finder deres lige andre steder på jorden.

Her er nogle få af områdets højdepunkter:
  • Et fantastisk dyreliv med alt fra pumaer til Magellan-pingviner
  • Mount Fitz Roy
  • Perito Moreno-gletcheren
  • Torres del Paine nationalpark
  • Ildlandet Tierra del Fuego
  • Kap Horn
  • For dig, der elsker at vandre: de legendariske ruter W-trek og O-trek
  • For dig, der vil det helt store eventyr, så er Patagonien et oplagt udgangspunkt for rejser til Antarktis.

Find masser af inspiration til rejseeventyret i Chile her og til drømmerejsen i Argentina her.

4. Buenos Aires, Argentina
Ligesom Rio de Janiero er kendt for samba, så er Buenos Aires kendt for tango, som du både finder på gaden, på klubberne og kan opleve ved shows. Og bliver du sulten af dansen, så venter der måske den bedste bøf, du nogensinde kommer til at smage, for det er ikke kun dansetrinnene, som argentinerne har perfektioneret med en god portion passion, men også den lokale mad.

Ud over tango er byen fyldt med street art, brede boulevarder, forførende arkitektur og caféliv efter parisisk forbillede. Og hvert af byens kvarterer byder på noget unikt; i La Boca finder du f.eks. smukke vægmalerier og den berømte kirkegård i Recoleta.

Det er byen, hvor du lader lyde, dyfte og smukke gader forføre dig ud på argentinsk eventyr – og leder du efter de smukkeste og mest ikoniske bygninger af alle, så lad din tur rundt i byen føre dig forbi det enorme, syv etager høje Teatro Colón, der også byder på forestillinger i absolut verdensklasse, og ikke mindst magiske Palacio Barolo, der i alle 22 etager og 100 meters højde er inspireret af Dantes Guddommelige Komedie med en opdeling i Helvede, Skærsilden og Himlen.

Find endnu mere inspiration til dit argentinske rejseeventyr her.

5. Iguazú-vandfaldene, Parque Nacional do Iguaçu, Argentina og Brasilien
Endnu et sted, hvor både vi og de internationale rejsemedier er fuldt ud enige er de enorme og mangfoldige Iguazú-vandfald, er ligger på grænsen mellem Argentina og Brasilien og består af ca. 275 vandfald, hvilket gør det til det største system af vandfald i verden. De fleste af vandfaldene ligger på Argentinas side, mens de højeste vandfald dog ligger i Brasilien.

Der er flere steder, du kan nyde synet og ikke mindst den øredøvende brusen og buldren fra vandfaldene, men et af de mest legendariske er Garganta del Diablo på den argentinske side, hvor en 1,1 km lang gangbro fører til et af verdens mest spektakulære syn, nemlig det såkaldte ‘The Devil’s Throath’, når man for enden af gangbroen kan kigge ned i det enorme vandfald akkompagneret af den øredøvende brølen fra vandmasserne.

Lad dig inspirere til en sand eventyrrejse i Argentina her og Brasilien her.

6. Galápagos-øerne, Ecuador
Siden Charles Darwin kastede sin kærlighed på øerne har rejsende været vilde med Galápagos-øerne, som trods mange år øverst på diverse lister over mest unikke rejsedestinationer på planeten, har formået at fastholde og ikke mindst beskytte den helt enestående biodiversitet, som gør øerne til et absolut must for naturelskere.

Bare fire ud af de mere end 120 øer er i dag beboede af mennesker, så det er fortsat dyrene, der hersker her, hvor du alene eller sammen med familien kan opleve alt fra de verdensberømte kæmpeskildpadder til søløver, blåfodede suler, pingviner og meget meget andet.

Besøg f.eks. El Chato Tortoise Reserve, som ligger syd for Santa Rosa, og hvor du kan opleve kæmpeskilpadder i deres naturlige omgivelser sammen med flere andre både sjældne og spændende dyrearter.

Er du vild med at snorkle eller bare med sjove klippeformationer, så drag ca. en times sejltur nordøst for Puerto Baquerizo Moreno. Her ligger León Dormido (også kaldet Kicker Rock); en klippeø, der ligner en sovende løve og som byder på fantastisk snorkling.

Drøm dig videre ud på eventyr i Ecuador og på Galápagos-øerne her.

7. Området omkring Cusco, Peru
Der er mange gode grunde til at besøge Cusco i Peru. Byen i sig selv er et paradis for alt fra backpackere til familier med masser af kultur, farver, museer og snoede, charmerende gader. Men det er langt fra kun derfor, den er populær blandt rejsende, for byen er samtidigt udgangspunkt for nogle af de både største og mest kendte seværdigheder i hele Sydamerika, menlig inka-ruinen Machu Picchu og regnbuebjerget.
  • Machu Picchu er et af verdens syv vidundere og på UNESCOs verdensarvsliste. Ja, inkaruinen Machu Picchu er i den grad verdensberømt, og turen ad inkastien til den berømte ruin tiltrækker massevis af rejsende hvert år – og med god grund! Adgang til trekket og ruinen skal bookes i god tid. Er du ikke ude i god tid, eller ønsker du bare inkaruiner stort set for dig selv, så er der også andre, heriblandt Choquequirao.
  • Tilmeld dig en aktiv grupperejse med dansk rejseleder til Machu Picchu og Choquequirao her.
  • Regnbuebjerget, Vinicunca, er verdensberømt for sine striber i kraftige farver, som skyldes forskellige minerallag. Her kan du vandre rundt og lade dig betage af det farverige, stribede bjerg, der mere ligner noget fra et fantasiunivers eller en helt anden planet.

Find masser af inspiration til din drømmerejse i Peru her.

8. Bogotá, Colombia
Højt i Andesbjergene ligger den columbianske hovedstad, der længe også har været landets kulturelle centrum med interessant arkitektur langs brostensbelagte gader. Her er der masser at opleve for dig, der elsker at slentre rundt langs gader og pladser og bare lade indtrykkene fra den rige colombianske kultur og den smukke by synke ind.

Leder du efter en helt specifik oplevelse i byen, så kan vi anbefale et besøg på ikke bare byens, men måske et af hele Sydamerikas bedste og mest fascinerende museer; Museo del Oro, der gennem guldet (her er mere end 55.000 stykker) fortæller om landets utroligt rige forhistorie.

Find meget mere inspiration til dit rejseeventyr i Colombia her.

9. El Penon de Guatape, Guatapé, Colombia
Guatapé er en by i det nordlige Colombia stik øst for Medellín (under to timer med bus), som er kendt for sin markante klippe; Guatape-klippen (El Penon, La Piedra, El Penol). Det er en markant klippeø med en lang trappe på hele 740 trin, der fører til klippens top, som byder på en helt fantastisk udsigt over byen og andre øer i Guatapé-søen.

Drøm dig videre ud på rejseeventyr i Colombia her.

10. Cartagena, Colombia
Byen Cartagena er fyldt med farverige bygninger. Den gamle bydel er optaget på UNESCOs verdensarvsliste og byder på bygninger, der daterer tilbage til det 16. århundrede – særligt den indre bydel bag bymuren, er kendt for nogle af de fineste og mest velbevarede eksempler på kolonial arkitektur og er fyldt med kirker, klostre, pladser og paladser med balkoner og skyggefulde gårdhaver. Her kan du virkelig lade dig forføre, men ønsker du en pause fra selve byen, så byder byen også på smukke strande, ligesom de nærliggende Rosario-øer er et besøg værd med deres smukke strande, koralrev og fabelagtige udsigt.

Find endnu mere inspiration til din rejse i Colombia her.

11. Titicaca-søen, Peru
Titicaca-søen er Sydamerikas største ferskvandssø og vurderes at være hele tre millioner år gammel. Men det er ikke dét, der gør, at den er et must på dit Sydamerika-eventyr, selvom du fra søen har nogle af de bedste udsigter i Andesbjergene. Søen meget vigtig for lokale peruvianske og bolivianske stammer, som ude i søen har konstrueret flere kunstigt skabte øer bygget af rødder og siv. Antallet af disse øer varierer hele tiden, men er normalt mellem 40 og 60.

Isla Amantaní er nok den mindst besøgte ø i Titicaca-søen, men besøger du de ca. 4.000 lokale, får du en mindeværdig oplevelse og et unikt indblik i den lokale kultur uden forstyrrelser fra mange andre nysgerrige rejsende.

Find endnu mere inspiration til din drømmerejse i Peru her.

12. The Lost City, Ciudad Perdida, Colombia
Nær Santa Marta i det nordlige Colombia har man fundet en større ruinby, som man regner med blev grundlagt tilbage i det ottende eller niende århundrede, hvilket gør den hundredevis af år ældre end den verdensberømte Machu Picchu.

Man regner med, at den var hjem for mellem 1.400 og 3.000 mennesker og havde ca. 170 terasser med plads til boliger, arbejde og religiøs praksis. Et besøg i Lost City handler om mere end bare at booke en billet, men kræver, at du kaster dig ud i et tre til seks dages trek med mulighed for unikke lokale, kulturelle og naturskønne oplevelser undervejs.

Find inspiration til din eventyrlige drømmerejse i Colombia her.

13. Saltørkenen Uyuni, Bolivia
Et vildt og komplet nøgent landskab som taget ud af en sci-fi-film. Er det noget for dig? Så er Bolivias verdenskendte saltørken Uyuni en oplevelse, der vil få dit eventyrbarometer til at ryge helt til tops.

Saltørkenen var tilbage i præhistorisk tid en sø, der senere tørrede ud og efterlod den enorme saltørken.

Her kan du i dag stå omgivet af fladt hvidt sand til alle sider så langt øjet rækker, med en udsigt, der hele tiden ændrer sig i saltets magiske spejling af himmelens farver og skyformationer, ligesom de spredte klipper også kaster spejlinger ned i saltet.

Spejlinger af blå himmel og hvide skyer tager endnu en drejning i regntiden, hvor området besøges af smukke lyserøde flamingoer.

Find endnu mere rejseinspiration til Bolivia lige her.

14. Valle de Cocora, Salento, Colombia
Vest for Colombias hovedstad Bogota ligger Valle de Cocora, som er et af landets mest berømte vandreområder, som kan nås både på en dagsudflugt fra den nærliggende by Salento eller ved at tage på et fleredagestrek gennem dalen, hvor du også finder campsites til overnatning.

Dalen er bl.a. berømt for at have verdens højeste palmetræer, som er ca. 60 meter høje og bliver op til 200 år gamle. Bakkerne, der omkranser dalen er så grønne, at farven næsten virker kunstig, og det er med til at gøre omgivelserne næsten uforståeligt smukke.

Drøm dig videre på din eventyrrejse i Colombia her.

15. Colca Canyon, Peru
Er du betaget af Grand Canyon i USA, så vil du helt sikkert blive blæst bagover af Colca Canyon, som er en af verdens dybeste kløfter og faktisk dobbelt så dyb som Grand Canyon.

Du kan tage til Colca Canyon på en dagstur fra Arequipa eller måske vælge et flerdagestrek, og derved få alle de mest spektakulære udsigter med. Uanset, så har du også mulighed for at spotte masser er vilde dyr i bjergtagendee omgivelser.

Find inspiration til din drømmerejse i Peru her.

16. Pantanal vådområde, Brasilien
Her er ikke bare tale om Brasiliens, men faktisk verdens største vådområde, hvor jaguarer og krokodiller lever side om side med mere end 7.400 plante- og dyrearter.

Der er med andre ord tale om en destination, hvor de eventyrlige oplevelser på det nærmeste står i kø – især for de natur- og dyreinteresserede rejsende.

Find mere inspiration til din rejse til Brasilien her.

17. Huacachina, Peru
Syd for hovedstaden Lima og tæt på byen Ica ligger ørkenlandsbyen Huacachina. Her ligger den omkranset af sandbanker til alle sider og med en lagune, som du godt nok ikke kan svømme i, men det er til gengæld muligt at leje et paddle board og få oplevelsen af at padle rundt midt i Sydamerikas eneste naturlige oase – lige der, midt i ørkenen.

Find inspiration til din rejse i Peru her.

18. Serranía de Hornocal, Argentina
Det er ikke kun i Peru, du finder smukke regnbuefarvede bjerge, for bare 25 km øst for Humahuaca i Argentina finder du den takkede regnbuefarvede bjergkæde Serranía de Hornocal.

Besøg bjergkæden på en guidet tur eller kør selv derud, hvis du har lejet en bil, og vandr rundt på egen hånd. Og husk, at særligt ved solnedgang står farverne ekstra imponerende flotte.

Find inspiration til dit rejseeventyr i Argentina her.

19. Valparaíso, Chile
Ved Chiles stillehavskyst og bare to timers kørsel fra hovedstaden Santiago ligger Valparaíso. Den charmerende kystby er kendt for sine farverige huse samt at være hjemsted for den verdensberømte poet og diplomat Pablo Neruda. Der er helt sikkert god grund til, at byen er på UNESCOs verdensarvsliste.

Find masser af inspiration til rejseeventyret i Chile her.

20. Amazonas-regnskoven
Regnskoven i Amazonas er enorm og overrasker stadig opdagelsesrejsende med hidtil ukendte undere. Den har noget for enhver rejsende og lover eventyr af en karat, som man aldrig glemmer.

Regnskoven er spredt over hele otte lande og du kan besøge den fra flere steder alt efter, hvad du ønsker at opleve inde i regnskovens spændende dyb, som byder på alt fra lokale stammefolk, ældgamle ruiner, unikt natur- og dyreliv og adventure.

Bliv inspireret til dit rejseeventyr i Sydamerika her.

21. Medellin, Colombia
Engang var den kendt som verdens farligste by, men i dag er der for længst kommet styr på kriminaliteten og rejsende fra hele verden nyder ”Det evige forårs by”, der byder på et væld af oplevelser.

Dyk f.eks. ned i byens mørke fortid med et besøg i kvarteret Comuna 13, som tidligere blev regnet for at være byens farligste kvarter, for at se de smukke, farverige bygninger og kunstnerisk grafitti, der afspejler byens historie.

Find inspiration til din eventyrrejse i Colombia her.

22. Parque Provincial Aconcagua, Argentina
Er du til bjerge – rigtigt høje bjerge? Så er det her din destination. En af Sydamerikas mest berømte nationalparker huser nemlig det højeste bjerg udenfor Himalaya-bjergkæden; det 6.962 meter høje Cerro Aconcagua, som eventyrlyste vandrere endda kan vandre til toppen af.

Er du ikke til vandring i svimlende højder, så er der også meget andet spændende at opleve i de vilde bjerge omgivet af de tårnhøje tinder.

Bliv inspireret til din rejse i Argentina her.

23. Quito, Ecuador
Ecuadors hovedstad, Quito, ligger knap tre kilometer over havoverfladen og er dermed en af verdens højst beliggende hovedstæder. Dertil er hele byen på UNESCOs verdensarvsliste og kan bl.a. prale af et umådeligt smukt centrum med nogle af Sydamerikas mest velbevarede bygninger.

Find inspiration til dit rejseeventyr i Ecuador her.

24. Laguna Parón, Peru
Er du til vandring i verdensklasse ved en turkisblå sø omgivet af smukke bjerge, så får du, hvad du ønsker ved Laguna Parón i Peru, der er den største sø i Huascaran National Park i området Cordillera Blanca, som er en snedækket del af Andesbjergene i Peru.

Søen ligger i et sandt mekka for vandrere og klatrere og er med sin turkise farve, som skyldes en høj koncentration af opløst kalksten, et sandt visuelt trækplaster. Fra søen er der dertil udsigt til flere bjergtoppe, herunder Artesonraju, som man mener har inspireret Paramount Pictures’ ikoniske logo.

Bliv inspireret til din drømmerejse i Peru her.

25. Parque Nacional da Chapada Diamantina, Brasilien
Mere end 1.520 kvadratkilometer fyldt med utallige plante- og dyrearter, vandfald og enorme sletter – og dertil et enormt system af vandrestier.

Ja, det her er et sandt paradis for vandrere og naturentusiaster.

Find inspiration til dit rejseeventyr til Brasilien her.

26. Parque Nacional Nahuel Huapi, Argentina
En af Argentinas mest besøgte nationalparker, der dækker over 7.500 kvadratkilometer i de bjergrige sydvestlige og vestlige provinser Neuquén og Río Negro, og byder på regionens bedste trekking og ikke mindst den 500 kvadratkilometer store sø Lago Nahuel Huapi.

Find inspiration til din rejse i Argentina her.

Kilder:
Travel and Leisure
US News
Lonely Planet

De 26 bedste steder at rejse til i Sydamerika
Til top