Af Anne Smedegaard Thomsen
Hvilke destinationer topper hitlisterne? Hvordan bør jeg bo på rejsen? Hvad er de mest essentielle tips som solorejsende? Og hvordan kommer man sikrest ud af starthullerne, hvis man altid har været vant til at rejse i selskab med venner, familie eller kærester?
Her fortæller Andreas om det at rejse alene.
Tusindvis af spørgsmål kan pludselig melde sig på banen, men frygt ej! Vi har støvsuget internettet og vores erfarne rejsekonsulenter for viden og samlet de bedste tips og tricks til netop dig, der drømmer om at begive dig ud i verden på soloeventyr. Det kan være, at det er første gang, du sætter kompasnålen mod det ukendte og drager afsted på egen hånd, eller også har du mange års turerfaring som solorejsende. Uanset om du kaster dig ud i en førstegangsoplevelse, er en erfaren globetrotter eller er lidt rusten efter flere års pause, lover vi, at du ikke går tomhændet herfra.
1. Book dig ind på et hostel
Som garvet solorejsende bliver jeg ofte selv mødt af spørgsmål om, hvorvidt jeg sommetider kan føle mig ensom og mangle selskab på mine rejser alene rundt i verden. Det griber en glimrende artikel fra The Guardian også fat i.
Vælger du at bo på hostel, er der nemlig fællesrum, barer, aktiviteter og informationsmuligheder, der alt sammen lægger op til, at du kan hverve dig nye rejsefæller at dele oplevelserne med – og måske få venner for livet. Og hvis du straks stiller dig på bagbenene og forestiller dig, at hostels kun er lig med ildelugtende 15-personers sovesale, kan jeg berolige dig med, at det faktisk ofte går an at booke soloværelser, men stadig tage del i fællesaktiviteterne.
Hvad er mere fantastisk end at kunne dele et måltid mad med nye rejsefæller, gå på opdagelse i storbyens uanede muligheder eller drage sammen på vandretur i en storslået nationalpark – og at du samtidig ved, at du altid kan trække dig, hvis du har brug for dig-tid. Se dét er en ud af mange fantastiske fordele ved at rejse afsted på egen hånd.
2. Vælg en populær destination
Især Reykjavik i Island og Cape Town i Sydafrika bliver i denne artikel fra CNBC fremhævet som interessante og foretrukne solorejsemål.
Anbefalingen lyder generelt på at vælge destinationer, der er populære og velbesøgte, fordi du derved altid sikrer dig, at der er mange andre nysgerrige turister i gadebilledet. Jeg har selv rejst alene i mange vest- og østeuropæiske hovedstæder såsom Lissabon i Portugal, Athen i Grækenland, Tirana i Albanien og Ljubljana i Slovenien, hvor jeg især stødte på adskillige andre solorejsende. Her deltog jeg i gratis byvandringer, der ofte udgår fra en velbesøgt seværdighed i centrum af de fleste hovedstæder, og sådanne aktiviteter etablerer fantastiske mulighedsrum for at møde andre, der også forvilder sig rundt på egen hånd.
3. Skriv dagbog
En aktivitet, der går igen utallige gange i de inspirerende artikler om at rejse solo, er dagbogsskrivning. Når du sidder alene på en restaurant, venter på en bus eller fordriver tiden på anden vis, fungerer det som et hyggeligt og meningsfuldt gøremål – og derudover er det en fantastisk souvenir og giver et overblik over din solotur.
Jeg har selv ført dagbog på mange af mine tidligere solorejser, og når vinterkulden for alvor melder sin ankomst herhjemme, og der er lange udsigter til en fremtidig rejse, er der intet bedre end at læse gamle, finurlige anekdoter fra rejser rundt i hele verden.
4. Bo hos en lokal familie
Blandt andet The Guardian belyser de formidable muligheder for kulturel udveksling og at komme spadestikket dybere i forståelsen af det verdenshjørne, du befinder dig i, hvis du vælger at bo hos en lokal familie.
Hvor finder jeg byens bedste lokale madmarked? Er der steder, jeg bør undgå at opholde mig, når jeg rejser alene? Er der traditioner og stikke, jeg bør kende til for ikke at fornærme lokalbefolkningen? De bedste tips og tricks hverver man uden tvivl fra de mennesker, der lever deres hverdag i et område, hvor du måske kun har fornøjelsen af at stavre rundt som turist i en uge eller to – så hvorfor ikke udnytte tiden på bedste vis og bosætte dig med lokale eksperter?
Ofte er coachsurfing en fin gateway til at bo og rejse på denne måde, og hvis du ønsker mere privatliv, kan du på AirBnB ofte booke et værelse i et hus sammen med en familie. Generelt er værterne på sidstnævnte hjemmeside gode til at informere om og give udtryk for, hvorvidt de elsker at hjælpe til og tage del i rejsendes ophold – eller om de blot afleverer nøglen og overlader dig til dig selv. Dertil kan du også snakke med din rejsekonsulent om mulighederne for homestays på din tur.
5. Drag på pilgrimsfærd
Flere blogs tipper om pilgrimsvandringer som den ultimative oplevelse for solorejsende, og jeg kan kun erklære mig enig i den påstand. I alt findes der 281 kategoriserede Camino-ruter, der strækker sig i omegnen af 83.000 km gennem 29 lande, så der er uden tvivl noget for enhver vandresmag.
Jeg har selv vandret Camino del Norte, Camino Francés og Camino Portugués, der er de tre mest populære rutevalg, så der vil være garanti for at møde et hav af solorejsende pilgrimme, uanset hvilken tur du vælger.
Ønsker du at snuse til solorejselivet, men fortsat have sikkerheden i en gruppe, udbyder Jysk Rejsebureau faktisk gruppevandreture til både Camino Francés og Camino Portugúes med dansk rejseleder – se rejserne her.
6. Få dig et job
En anden smart gateway til at anskaffe sig en omgangskreds, mens man er på farten og samtidig lære mere om det sted i verden, man befinder sig, kan være ved at få sig et job.
Hvis man er engelsktalende, er der ofte gode jobs at hente på hostels eller barer, hvor mulighederne for at møde ligesindede solorejsende også er formidable. Hvis en prangende løn ikke er det, du vægter højest, men derimod mere oplevelsen og eventuelt gratis kost og logi, findes der adskillige platforme, der hjælper arbejdssøgende rejsende og arbejdsgivende lokale med at teame op.
Jeg har selv benyttet platformen Workaway, hvor jeg henholdsvis har arbejdet en sommer i en strandcamp i det sydlige Albanien og brugt et par vintermåneder på at hjælpe med at rive et hus ned i en lille bygd på Færøerne.
Når man først får sig et arbejde, er det ofte for en længevarende periode, hvilket også betyder ekstra tid og flere muligheder for at udforske de eventyrlige muligheder, som destinationerne har at byde på – og tilmed får man de bedste tips og tricks med på vejen fra værterne, man bor hos. Det er win win!
Pst... du kan også tjekke mulighederne for et Working Holiday-visum her.
7. Just do it – men start i det små
Denne artikel er skrevet af kvinder til kvinder, der drømmer om at begive sig ud i verden på soloeventyr. Et godt tip at tage med videre er uden tvivl, at der aldrig findes det helt perfekte tidspunkt for et soloeventyr – man kan i hvert fald altid opfinde diverse benspænd og overbevise sig selv om, at rejsen bør finde sted på et senere tidspunkt ude i fremtiden.
Læs her, hvor Julie fortæller om at backpacke alene.
Start med at fastsætte en dato og book billetter – så er der ingen vej tilbage. Når det så er sagt, skader det absolut ikke at starte i det små og udse sig en destination, der på parametre som eksempelvis sprog, kultur og religion ikke adskiller sig synderligt meget fra det, du er vant til herhjemme på dansk jord. På den måde undgår du den småkaotiske research-fase, der sommetider kan skræmme dig væk, før du overhovedet er rejst afsted.
Find flere tips til at rejse alene her.
8. Alt er ikke altid lyserødt
Jeg kan sagtens stikke dig en hvid løgn og fortælle dig, at du aldrig vil støde på uventede udfordringer, aldrig vil føle dig ensom og aldrig vil opleve, at noget afviger fra planen, når du rejser ud i verden på egen hånd. Det er dog ikke altid tilfældet – alt kan ske, og man kan sagtens risikere at havne i en uforudsigelig suppedas, der kan være svær at se sig ud af. Og når det sker, peger pilen tilbage på dig, og du står selv i centrum af løsningsprocessen. Nu kommer et par ekspert-råd:
9. Det er, hvad du gør det til
Slutteligt handler det også kort og godt om, hvordan man vælger at anskue det at rejse solo – hvis det skal være fedt, skal man også selv gøre en indsats for, at det bliver fedt! Solorejser giver dig lige nøjagtigt så meget, som du selv tilfører rejseoplevelsen. Tilgår man verden med åbent og positivt sind og stikker sine medmennesker et smil, er det også som oftest det, man får tilbage.
10. En bank af gode råd
Denne artikel fra Buzzfeed opsummerer tonsvis af brugbare småtips, der kan være værd at skrive sig bag øret, før du drager afsted. Her kommer lige en håndfuld af de vigtigste:
Flere tips og tricks til solotur
Det vrimler med erfarne og fortællerglade solorejsende eventyrere i Jysk Rejsebureau, og i denne artikel kan du hente mere inspiration til rejser på egen hånd og komme med globetrotterne Kamilla, Nina, Kianna og Camilla ud i verden på eventyr.
Og så håber vi, at du har hvervet dig brugbare informationer, der forhåbentligt har klædt dig en smule bedre på, hvis du går rundt med en solorejse-drøm i maven. Rigtigt god tur!
Kilder:
The Guardian: 10 tips for solo travellers
CNBC Travel: She’s visited 63 countries by herself - and now coaches others on how to travel solo
Women's Health: 10 Best Solo Travel Tips And 10 Top Destinations For Women, According To Experts
The Points Guy: How to travel solo — and why you absolutely should
The Blonde Abroad: The Ultimate Guide to Solo Female Travel
Her fortæller Andreas om det at rejse alene.
Tusindvis af spørgsmål kan pludselig melde sig på banen, men frygt ej! Vi har støvsuget internettet og vores erfarne rejsekonsulenter for viden og samlet de bedste tips og tricks til netop dig, der drømmer om at begive dig ud i verden på soloeventyr. Det kan være, at det er første gang, du sætter kompasnålen mod det ukendte og drager afsted på egen hånd, eller også har du mange års turerfaring som solorejsende. Uanset om du kaster dig ud i en førstegangsoplevelse, er en erfaren globetrotter eller er lidt rusten efter flere års pause, lover vi, at du ikke går tomhændet herfra.
1. Book dig ind på et hostel
Som garvet solorejsende bliver jeg ofte selv mødt af spørgsmål om, hvorvidt jeg sommetider kan føle mig ensom og mangle selskab på mine rejser alene rundt i verden. Det griber en glimrende artikel fra The Guardian også fat i.
Vælger du at bo på hostel, er der nemlig fællesrum, barer, aktiviteter og informationsmuligheder, der alt sammen lægger op til, at du kan hverve dig nye rejsefæller at dele oplevelserne med – og måske få venner for livet. Og hvis du straks stiller dig på bagbenene og forestiller dig, at hostels kun er lig med ildelugtende 15-personers sovesale, kan jeg berolige dig med, at det faktisk ofte går an at booke soloværelser, men stadig tage del i fællesaktiviteterne.
Hvad er mere fantastisk end at kunne dele et måltid mad med nye rejsefæller, gå på opdagelse i storbyens uanede muligheder eller drage sammen på vandretur i en storslået nationalpark – og at du samtidig ved, at du altid kan trække dig, hvis du har brug for dig-tid. Se dét er en ud af mange fantastiske fordele ved at rejse afsted på egen hånd.
2. Vælg en populær destination
Især Reykjavik i Island og Cape Town i Sydafrika bliver i denne artikel fra CNBC fremhævet som interessante og foretrukne solorejsemål.
Anbefalingen lyder generelt på at vælge destinationer, der er populære og velbesøgte, fordi du derved altid sikrer dig, at der er mange andre nysgerrige turister i gadebilledet. Jeg har selv rejst alene i mange vest- og østeuropæiske hovedstæder såsom Lissabon i Portugal, Athen i Grækenland, Tirana i Albanien og Ljubljana i Slovenien, hvor jeg især stødte på adskillige andre solorejsende. Her deltog jeg i gratis byvandringer, der ofte udgår fra en velbesøgt seværdighed i centrum af de fleste hovedstæder, og sådanne aktiviteter etablerer fantastiske mulighedsrum for at møde andre, der også forvilder sig rundt på egen hånd.
3. Skriv dagbog
En aktivitet, der går igen utallige gange i de inspirerende artikler om at rejse solo, er dagbogsskrivning. Når du sidder alene på en restaurant, venter på en bus eller fordriver tiden på anden vis, fungerer det som et hyggeligt og meningsfuldt gøremål – og derudover er det en fantastisk souvenir og giver et overblik over din solotur.
Jeg har selv ført dagbog på mange af mine tidligere solorejser, og når vinterkulden for alvor melder sin ankomst herhjemme, og der er lange udsigter til en fremtidig rejse, er der intet bedre end at læse gamle, finurlige anekdoter fra rejser rundt i hele verden.
4. Bo hos en lokal familie
Blandt andet The Guardian belyser de formidable muligheder for kulturel udveksling og at komme spadestikket dybere i forståelsen af det verdenshjørne, du befinder dig i, hvis du vælger at bo hos en lokal familie.
Hvor finder jeg byens bedste lokale madmarked? Er der steder, jeg bør undgå at opholde mig, når jeg rejser alene? Er der traditioner og stikke, jeg bør kende til for ikke at fornærme lokalbefolkningen? De bedste tips og tricks hverver man uden tvivl fra de mennesker, der lever deres hverdag i et område, hvor du måske kun har fornøjelsen af at stavre rundt som turist i en uge eller to – så hvorfor ikke udnytte tiden på bedste vis og bosætte dig med lokale eksperter?
Ofte er coachsurfing en fin gateway til at bo og rejse på denne måde, og hvis du ønsker mere privatliv, kan du på AirBnB ofte booke et værelse i et hus sammen med en familie. Generelt er værterne på sidstnævnte hjemmeside gode til at informere om og give udtryk for, hvorvidt de elsker at hjælpe til og tage del i rejsendes ophold – eller om de blot afleverer nøglen og overlader dig til dig selv. Dertil kan du også snakke med din rejsekonsulent om mulighederne for homestays på din tur.
5. Drag på pilgrimsfærd
Flere blogs tipper om pilgrimsvandringer som den ultimative oplevelse for solorejsende, og jeg kan kun erklære mig enig i den påstand. I alt findes der 281 kategoriserede Camino-ruter, der strækker sig i omegnen af 83.000 km gennem 29 lande, så der er uden tvivl noget for enhver vandresmag.
Jeg har selv vandret Camino del Norte, Camino Francés og Camino Portugués, der er de tre mest populære rutevalg, så der vil være garanti for at møde et hav af solorejsende pilgrimme, uanset hvilken tur du vælger.
Ønsker du at snuse til solorejselivet, men fortsat have sikkerheden i en gruppe, udbyder Jysk Rejsebureau faktisk gruppevandreture til både Camino Francés og Camino Portugúes med dansk rejseleder – se rejserne her.
6. Få dig et job
En anden smart gateway til at anskaffe sig en omgangskreds, mens man er på farten og samtidig lære mere om det sted i verden, man befinder sig, kan være ved at få sig et job.
Hvis man er engelsktalende, er der ofte gode jobs at hente på hostels eller barer, hvor mulighederne for at møde ligesindede solorejsende også er formidable. Hvis en prangende løn ikke er det, du vægter højest, men derimod mere oplevelsen og eventuelt gratis kost og logi, findes der adskillige platforme, der hjælper arbejdssøgende rejsende og arbejdsgivende lokale med at teame op.
Jeg har selv benyttet platformen Workaway, hvor jeg henholdsvis har arbejdet en sommer i en strandcamp i det sydlige Albanien og brugt et par vintermåneder på at hjælpe med at rive et hus ned i en lille bygd på Færøerne.
Når man først får sig et arbejde, er det ofte for en længevarende periode, hvilket også betyder ekstra tid og flere muligheder for at udforske de eventyrlige muligheder, som destinationerne har at byde på – og tilmed får man de bedste tips og tricks med på vejen fra værterne, man bor hos. Det er win win!
Pst... du kan også tjekke mulighederne for et Working Holiday-visum her.
7. Just do it – men start i det små
Denne artikel er skrevet af kvinder til kvinder, der drømmer om at begive sig ud i verden på soloeventyr. Et godt tip at tage med videre er uden tvivl, at der aldrig findes det helt perfekte tidspunkt for et soloeventyr – man kan i hvert fald altid opfinde diverse benspænd og overbevise sig selv om, at rejsen bør finde sted på et senere tidspunkt ude i fremtiden.
Læs her, hvor Julie fortæller om at backpacke alene.
Start med at fastsætte en dato og book billetter – så er der ingen vej tilbage. Når det så er sagt, skader det absolut ikke at starte i det små og udse sig en destination, der på parametre som eksempelvis sprog, kultur og religion ikke adskiller sig synderligt meget fra det, du er vant til herhjemme på dansk jord. På den måde undgår du den småkaotiske research-fase, der sommetider kan skræmme dig væk, før du overhovedet er rejst afsted.
Find flere tips til at rejse alene her.
8. Alt er ikke altid lyserødt
Jeg kan sagtens stikke dig en hvid løgn og fortælle dig, at du aldrig vil støde på uventede udfordringer, aldrig vil føle dig ensom og aldrig vil opleve, at noget afviger fra planen, når du rejser ud i verden på egen hånd. Det er dog ikke altid tilfældet – alt kan ske, og man kan sagtens risikere at havne i en uforudsigelig suppedas, der kan være svær at se sig ud af. Og når det sker, peger pilen tilbage på dig, og du står selv i centrum af løsningsprocessen. Nu kommer et par ekspert-råd:
- Det er aldrig et nederlag at bede dine medmennesker om hjælp – husk på det! Der er altid venligtsindede mennesker omkring dig, der vil medvirke til, at du kommer godt tilbage på sporet.
- Når du befinder dig midt i, hvad der føles som orkanens øje, men formår at løse problemet, føles det dobbelt så sejt og giver et selvtillidsboost af en anden verden og ruster dig til lignende udfordringer i fremtiden.
9. Det er, hvad du gør det til
Slutteligt handler det også kort og godt om, hvordan man vælger at anskue det at rejse solo – hvis det skal være fedt, skal man også selv gøre en indsats for, at det bliver fedt! Solorejser giver dig lige nøjagtigt så meget, som du selv tilfører rejseoplevelsen. Tilgår man verden med åbent og positivt sind og stikker sine medmennesker et smil, er det også som oftest det, man får tilbage.
10. En bank af gode råd
Denne artikel fra Buzzfeed opsummerer tonsvis af brugbare småtips, der kan være værd at skrive sig bag øret, før du drager afsted. Her kommer lige en håndfuld af de vigtigste:
- Anskaf dig en god rejseforsikring
- Medbring et førstehjælpskit
- Hav altid en stak ekstra kontanter ved hånden
- Øv dig i kortere soloture herhjemme før afgang
- Kend dine grænser
- Køb dig et lokalt sim-kort – så du ikke er afhængig af at hverve dig wifi alle steder.
Flere tips og tricks til solotur
Det vrimler med erfarne og fortællerglade solorejsende eventyrere i Jysk Rejsebureau, og i denne artikel kan du hente mere inspiration til rejser på egen hånd og komme med globetrotterne Kamilla, Nina, Kianna og Camilla ud i verden på eventyr.
Og så håber vi, at du har hvervet dig brugbare informationer, der forhåbentligt har klædt dig en smule bedre på, hvis du går rundt med en solorejse-drøm i maven. Rigtigt god tur!
Kilder:
The Guardian: 10 tips for solo travellers
CNBC Travel: She’s visited 63 countries by herself - and now coaches others on how to travel solo
Women's Health: 10 Best Solo Travel Tips And 10 Top Destinations For Women, According To Experts
The Points Guy: How to travel solo — and why you absolutely should
The Blonde Abroad: The Ultimate Guide to Solo Female Travel