Af Stefan og Charlotte
Kort om jer: Hvem er I?
Vi er en familie på fem, som består af to voksne: Stefan og Charlotte og vores tre børn: Magnus og tvillingerne Anna og Agnes. Vi arbejder begge to som pædagogisk vejleder og mentor for unge og voksne med en autismespektrumforstyrrelse. Børnene går i skole.
Vores hverdag er præget af logistik, planlægning og travlhed og vi sætter stor pris på dage, hvor vi bare kan være sammen som familie. Vores store passion er at rejse, og vi har oftest en eller anden form for rejse planlagt. Det er her vi kommer væk fra hverdagen og kan være 100 procent familie sammen.
Hvilke lande har I besøgt og hvem rejste I med?
Vi kan dele vores rejseliv op i perioden før børn og efter børn.
2004: Før vi fik børn startede vores rejseeventyr i Thailand, hvor vi rejste med rygsæk i fire uger.
2005: Fire uger i Venezuela.
2006: Vi besluttede os for at tage orlov i tre måneder og rejste til Ecuador (Galapagos), Peru, Bolivia, Argentina og Brasilien.
2007: Sidste rejse inden vi besluttede os for at blive forældre gik til Indien. Denne gang rejste vi med Charlottes familie (forældre, onkel, tante og moster). Rejsen sluttede til Charlottes fætters bryllupsfest i Sydindien, hvor han blev gift med en Indisk pige.
Med børn i familien kom der en pause i vores rejseeventyr i perioden 2007 til 2011.
2011: Da Anna og Agnes lige var fyldt et år, tog vi til Kreta i en uge, og så besluttede vi os for at rejse i Europa de næste år.
2012: Kroatien i tre uger på kør-selv-ferie
2013: Spanien i tre uger med fly
2014: Sydtyskland, Schweiz og Østrig på kør-selv-ferie
2015: Italien i 14 dage; kombineret kør-selv og autotog
2016: Costa Rica og Panama med rygsæk i fem uger (februar og marts)
2016: Thailand og Cambodja med rygsæk i fire uger (juli)
2017: Singapore, Bali og Lombok med rygsæk i fire uger.
Hvor længe er I typisk væk, og hvor ofte rejser I?
Vi strækker altid vores sommerferie, så meget vi kan, så ferien bliver næsten fire uger. Vores tur til Costa Rica og Panama var fem uger, og så går vi med en drøm om at rejse i tre måneder inden for de næste par år.
Vi rejser, som udgangspunkt, én gang om året på en længere rejse, og det er oftest i sommerferien. Men finder vi nogle billige flybilletter, kan vi nemt overbevise hinanden om, at det er en god ide at rejse - også selvom vi allerede har været afsted én gang det år.
Hvad inspirerede jer til at rejse ud med rygsækken?
Vi har altid fundet en stor tilfredsstillelse i den frihed, det er at rejse. At kunne parkere hverdagen derhjemme, glemme alt om vækkeuret og leve fra dag til dag. Det har en enormt afstressende effekt på os, og det giver os energi til mange måneder. Samtidig er vi meget optagede af fremmede kulturer og at komme derud, hvor vi ikke møder charterturister og flere danskere end indfødte. Vi kan godt lide at være vores egne herrer, planlægge vores egen rute og ikke lade os låse fast af pakkerejsen. Alt dette oplevede vi sammen, inden vi fik børn, og vi har altid været enige om, at dette fantastiske univers af oplevelser skal vi berige vores børn med.
Læs mere om backpacking her.
Dit bedste rejsetip, hvis man skal ud som backpacker for første gang?
Vi bestiller altid den første overnatning hjemmefra. Så ved vi, at vi har et sted at sove, når vi har rejst i mange timer.
Rejsetip!
Vores bedste rejsetip til rejsende med børn er at pakke rygsækken og ikke en kuffert. Med en rygsæk på ryggen har man begge hænder fri til at holde børnene i hånden. Vi har en rygsæk hver og børnene en lille rygsæk til deres legetøj.
Hvilke forberedelser gør I normalt inden en rejse?
Vi læser altid i Lonely Planet og andre rejsebøger og websites om de lande, vi skal besøge. Det giver os en idé om rejseruten og de byer, vi vil bo i. Før vi fik børn, havde vi kun en mere overordnet plan om, hvor vi ville hen, og vi fandt overnatning, når vi nåede frem til destinationen. Men med tre små børn har vi måttet erkende, at denne form ikke duer, da det er hårdt for alle at trave rundt med rygsæk i 30 graders varme i flere timer. Derfor har vi altid booket overnatning hjemmefra. Vi sørger for, at det er overnatning med fri afbestilling, da dette giver os muligheden for at ændre plan undervejs.
Vi gør os overordnede tanker omkring, hvad vi vil opleve, men det er først derude, vi beslutter os for aktiviteter.
Hvorfor er det så fedt at rejse med rygsæk?
Frihed, frihed, frihed - det er nok det allervigtigste! Vi tager rygsækken på ryggen og alle muligheder er åbne. Vi kan flyve, sejle, tage bus, tuktuk, gå over grænsen mellem landende eller køre med tog. Vi er ikke bundet af forudbestemte ture, og hvis en by eller et sted ikke er interessant, så kan vi bare pakke rygsækken og rejse videre.
Hvordan finder I tid og penge til at realisere drømmen?
Vi er begge to enige om, at vi aldrig vil rejse for lånte penge.
Vi har et overskud på kontoen hver måned, som går ind på en ferieopsparing. Dette genereres fra vores faste løn samt enkelte vikarvagter, som Stefan kan tage. Derudover er vi bevidste om de dagligvareindkøb, som vi laver. Vi køber tilbudsvarer, nedsatte varer og bruger ikke mange penge på dyr mad og drikke. Dette gælder også børnenes og vores tøj, som købes på udsalg.
Jeres personligt bedste rejseminde eller jeres sjoveste historie ’from the road’?
Vi har oplevet mange skæve og skøre ting på vores rejser. I Cambodja havde vi flere sjove hændelser, som bare var så langt fra vores egen hverdag hjemme i Danmark. Vi var bl.a. på en længere tur med vores private tuktuk-chauffør. Vi havde kørt i to timer gennem små landsbyer på rigtig dårlig vej og kom ud til et flot tempel langt væk fra Siem Reap, hvor vi boede. Da vi skulle tilbage til byen var tuktuk’en helt død. Men der kom hurtigt en hel flok andre tuktuk-chauffører over til os og fik lappet ledninger sammen med gaffatape, og med hele familien på fem i vogne, skubbede de os i gang hen over en meget hullet vej. På vejen hjem stoppede vi ved en mekaniker, hvor der blev købt mere gaffatape, og så kunne vi komme hele vejen tilbage.
Læs om, da medarbejdere fra Jysk Rejsebureau kørte i en tuktuk fra Thailand til Danmark.
Hvad er jeres bedst pakketip og hvad rejser I aldrig uden?
Pak “light”. Når vi, en familie på fem, rejser med rygsæk, har vi to voksne 12-13 kg i vores rygsæk plus en lille rygsæk hver til håndbagage. Børnene har en lille rygsæk med deres legetøj og Ipad. Vi rejser aldrig uden solcreme købt i Danmark, vådservietter, håndsprit, Lonely Planet, kamera og Ipads.
Find vores backpacker pakkeliste her.
Hvilke lande er på jeres bucket list, og hvad lægger I vægt på, når I vælger en destination?
Der er mange lande vi gerne vil besøge: Japan, Filippinerne, Vietnam, Kina, Cuba, USA, Australien og mange flere.
Vi drømmer om at rejse rundt i Sydamerika igen. Sydamerika har en stor plads i vores hjerter og denne fantastiske del af verden, skal vi opleve sammen med vores børn.
Når vi vælger destination, er der flere ting, som bestemmer det endelig rejsemål. Vi forholder os til årstiden ift. regntiden flere steder. Så kigger vi på, hvilke lande vi kan få de billigste billetter til, og i sidste ende bliver det prisen på billetterne sammenholdt med ønske og årstid, som bestemmer rejsens endelige destination. Vi ved, at vores rejser ikke er “Once in a lifetime” rejser, så hvis vi det ene år ikke kommer til et af stederne på vores liste, så kommer vi det bare en anden gang.
Vi rejser gerne til steder med store naturoplevelser og anderledes folkefærd.
Andet I gerne vil dele fra livet som rygsækrejsende?
Træd tilbage og sæt tempoet ned. Hellere færre planer end en stressende rejse.
Hvorfor tror I, der er flere der vælger at tage på rygsækrejse med børnene?
Jeg tror, at vores generation har været vant til at rejse ud i verden, og vi har lyst til at dele dette helt specielle univers med vores børn. De skal beriges med alt det, som andre kulturer kan give os.
Når vi rejser ud i verden og pakker hele vores liv ned i en rygsæk, så giver vi slip på strukturen, planlægning og den travle hverdag, og vi kan være sammen som familie uden at blive forstyrret. Det er værdifuldt og noget mange søger.
Hvad får børnene ud af det, og hvad får man som familie ud af det?
Hvis vi spørger vores børn om, hvad det bedste er, når vi rejser ud med rygsæk, så er det, at der er tid til at være sammen. At vi vågner op hver eneste dag, hvor det eneste, vi skal, er at være sammen. Så det børnene elsker ved vores måde at rejse på, er også overordnet det, vi som familie får ud af at rejse.
Vores børn lærer også, at ikke alle i denne verden er lige så privilegerede, som vi er i Danmark. De får en bred viden om dyr, natur, andre kulturer og generel viden om de lande, vi rejser i. Dette bringer de med sig tilbage i skolen, hvor de kan fortælle om alle de forunderlige ting, de har oplevet derude.
Hvad er det vigtigste at overveje, når man planlægger at tage på rygsækrejse med børn?
Tempoet! Skru ned, skru ned, og så kan man godt skrue lidt mere ned. Vi har gjort den erfaring på vores rejser, at det er bedre med en base og så tage dagsture derfra frem for at flytte for meget rundt. Lad være med at have ambitioner om at ville se alt, men hellere se lidt mindre, hvor alle får noget ud af det. Vi vælger for det meste hotel med en pool, da vores rejse også indbefatter rene hoteldage ved poolen.
Rejsetip!
Lad dig ikke holde tilbage af frygten for, at dine børn ikke kan sidde stille i flyveren, og at det er alt for langt for små børn. Vores erfaring fra os selv og andre med små børn er, at det er os forældre, der har det værst på flyveturen og rejsedagene. Børnene hygger sig med film, og når de er trætte, så krøller de sig sammen på sædet og sover.
Hvad er den væsentligste forskel på at rejse med hhv. små og store børn?
Vi har kun rejst med børn under otte år, men vi tænker, at der skal være en lidt strammere planlægning og lidt mere luft i mængden af oplevelser, når vi rejser med små børn. Små børn kan have svært ved at fordøje indtryk og har brug for flere pauser end større børn.
Når børnene bliver større, er der mulighed for flere adventure- og trekkingoplevelser.
Tak til Stefan og Charlotte for at dele deres rejseglæde med andre!
Se alle vores jordomrejser her
Vi er en familie på fem, som består af to voksne: Stefan og Charlotte og vores tre børn: Magnus og tvillingerne Anna og Agnes. Vi arbejder begge to som pædagogisk vejleder og mentor for unge og voksne med en autismespektrumforstyrrelse. Børnene går i skole.
Vores hverdag er præget af logistik, planlægning og travlhed og vi sætter stor pris på dage, hvor vi bare kan være sammen som familie. Vores store passion er at rejse, og vi har oftest en eller anden form for rejse planlagt. Det er her vi kommer væk fra hverdagen og kan være 100 procent familie sammen.
Hvilke lande har I besøgt og hvem rejste I med?
Vi kan dele vores rejseliv op i perioden før børn og efter børn.
2004: Før vi fik børn startede vores rejseeventyr i Thailand, hvor vi rejste med rygsæk i fire uger.
2005: Fire uger i Venezuela.
2006: Vi besluttede os for at tage orlov i tre måneder og rejste til Ecuador (Galapagos), Peru, Bolivia, Argentina og Brasilien.
2007: Sidste rejse inden vi besluttede os for at blive forældre gik til Indien. Denne gang rejste vi med Charlottes familie (forældre, onkel, tante og moster). Rejsen sluttede til Charlottes fætters bryllupsfest i Sydindien, hvor han blev gift med en Indisk pige.
Med børn i familien kom der en pause i vores rejseeventyr i perioden 2007 til 2011.
2011: Da Anna og Agnes lige var fyldt et år, tog vi til Kreta i en uge, og så besluttede vi os for at rejse i Europa de næste år.
2012: Kroatien i tre uger på kør-selv-ferie
2013: Spanien i tre uger med fly
2014: Sydtyskland, Schweiz og Østrig på kør-selv-ferie
2015: Italien i 14 dage; kombineret kør-selv og autotog
2016: Costa Rica og Panama med rygsæk i fem uger (februar og marts)
2016: Thailand og Cambodja med rygsæk i fire uger (juli)
2017: Singapore, Bali og Lombok med rygsæk i fire uger.
Hvor længe er I typisk væk, og hvor ofte rejser I?
Vi strækker altid vores sommerferie, så meget vi kan, så ferien bliver næsten fire uger. Vores tur til Costa Rica og Panama var fem uger, og så går vi med en drøm om at rejse i tre måneder inden for de næste par år.
Vi rejser, som udgangspunkt, én gang om året på en længere rejse, og det er oftest i sommerferien. Men finder vi nogle billige flybilletter, kan vi nemt overbevise hinanden om, at det er en god ide at rejse - også selvom vi allerede har været afsted én gang det år.
Hvad inspirerede jer til at rejse ud med rygsækken?
Vi har altid fundet en stor tilfredsstillelse i den frihed, det er at rejse. At kunne parkere hverdagen derhjemme, glemme alt om vækkeuret og leve fra dag til dag. Det har en enormt afstressende effekt på os, og det giver os energi til mange måneder. Samtidig er vi meget optagede af fremmede kulturer og at komme derud, hvor vi ikke møder charterturister og flere danskere end indfødte. Vi kan godt lide at være vores egne herrer, planlægge vores egen rute og ikke lade os låse fast af pakkerejsen. Alt dette oplevede vi sammen, inden vi fik børn, og vi har altid været enige om, at dette fantastiske univers af oplevelser skal vi berige vores børn med.
Læs mere om backpacking her.
Dit bedste rejsetip, hvis man skal ud som backpacker for første gang?
Vi bestiller altid den første overnatning hjemmefra. Så ved vi, at vi har et sted at sove, når vi har rejst i mange timer.
Rejsetip!
Vores bedste rejsetip til rejsende med børn er at pakke rygsækken og ikke en kuffert. Med en rygsæk på ryggen har man begge hænder fri til at holde børnene i hånden. Vi har en rygsæk hver og børnene en lille rygsæk til deres legetøj.
Hvilke forberedelser gør I normalt inden en rejse?
Vi læser altid i Lonely Planet og andre rejsebøger og websites om de lande, vi skal besøge. Det giver os en idé om rejseruten og de byer, vi vil bo i. Før vi fik børn, havde vi kun en mere overordnet plan om, hvor vi ville hen, og vi fandt overnatning, når vi nåede frem til destinationen. Men med tre små børn har vi måttet erkende, at denne form ikke duer, da det er hårdt for alle at trave rundt med rygsæk i 30 graders varme i flere timer. Derfor har vi altid booket overnatning hjemmefra. Vi sørger for, at det er overnatning med fri afbestilling, da dette giver os muligheden for at ændre plan undervejs.
Vi gør os overordnede tanker omkring, hvad vi vil opleve, men det er først derude, vi beslutter os for aktiviteter.
Hvorfor er det så fedt at rejse med rygsæk?
Frihed, frihed, frihed - det er nok det allervigtigste! Vi tager rygsækken på ryggen og alle muligheder er åbne. Vi kan flyve, sejle, tage bus, tuktuk, gå over grænsen mellem landende eller køre med tog. Vi er ikke bundet af forudbestemte ture, og hvis en by eller et sted ikke er interessant, så kan vi bare pakke rygsækken og rejse videre.
Hvordan finder I tid og penge til at realisere drømmen?
Vi er begge to enige om, at vi aldrig vil rejse for lånte penge.
Vi har et overskud på kontoen hver måned, som går ind på en ferieopsparing. Dette genereres fra vores faste løn samt enkelte vikarvagter, som Stefan kan tage. Derudover er vi bevidste om de dagligvareindkøb, som vi laver. Vi køber tilbudsvarer, nedsatte varer og bruger ikke mange penge på dyr mad og drikke. Dette gælder også børnenes og vores tøj, som købes på udsalg.
Jeres personligt bedste rejseminde eller jeres sjoveste historie ’from the road’?
Vi har oplevet mange skæve og skøre ting på vores rejser. I Cambodja havde vi flere sjove hændelser, som bare var så langt fra vores egen hverdag hjemme i Danmark. Vi var bl.a. på en længere tur med vores private tuktuk-chauffør. Vi havde kørt i to timer gennem små landsbyer på rigtig dårlig vej og kom ud til et flot tempel langt væk fra Siem Reap, hvor vi boede. Da vi skulle tilbage til byen var tuktuk’en helt død. Men der kom hurtigt en hel flok andre tuktuk-chauffører over til os og fik lappet ledninger sammen med gaffatape, og med hele familien på fem i vogne, skubbede de os i gang hen over en meget hullet vej. På vejen hjem stoppede vi ved en mekaniker, hvor der blev købt mere gaffatape, og så kunne vi komme hele vejen tilbage.
Læs om, da medarbejdere fra Jysk Rejsebureau kørte i en tuktuk fra Thailand til Danmark.
Hvad er jeres bedst pakketip og hvad rejser I aldrig uden?
Pak “light”. Når vi, en familie på fem, rejser med rygsæk, har vi to voksne 12-13 kg i vores rygsæk plus en lille rygsæk hver til håndbagage. Børnene har en lille rygsæk med deres legetøj og Ipad. Vi rejser aldrig uden solcreme købt i Danmark, vådservietter, håndsprit, Lonely Planet, kamera og Ipads.
Find vores backpacker pakkeliste her.
Hvilke lande er på jeres bucket list, og hvad lægger I vægt på, når I vælger en destination?
Der er mange lande vi gerne vil besøge: Japan, Filippinerne, Vietnam, Kina, Cuba, USA, Australien og mange flere.
Vi drømmer om at rejse rundt i Sydamerika igen. Sydamerika har en stor plads i vores hjerter og denne fantastiske del af verden, skal vi opleve sammen med vores børn.
Når vi vælger destination, er der flere ting, som bestemmer det endelig rejsemål. Vi forholder os til årstiden ift. regntiden flere steder. Så kigger vi på, hvilke lande vi kan få de billigste billetter til, og i sidste ende bliver det prisen på billetterne sammenholdt med ønske og årstid, som bestemmer rejsens endelige destination. Vi ved, at vores rejser ikke er “Once in a lifetime” rejser, så hvis vi det ene år ikke kommer til et af stederne på vores liste, så kommer vi det bare en anden gang.
Vi rejser gerne til steder med store naturoplevelser og anderledes folkefærd.
Andet I gerne vil dele fra livet som rygsækrejsende?
Træd tilbage og sæt tempoet ned. Hellere færre planer end en stressende rejse.
Hvorfor tror I, der er flere der vælger at tage på rygsækrejse med børnene?
Jeg tror, at vores generation har været vant til at rejse ud i verden, og vi har lyst til at dele dette helt specielle univers med vores børn. De skal beriges med alt det, som andre kulturer kan give os.
Når vi rejser ud i verden og pakker hele vores liv ned i en rygsæk, så giver vi slip på strukturen, planlægning og den travle hverdag, og vi kan være sammen som familie uden at blive forstyrret. Det er værdifuldt og noget mange søger.
Hvad får børnene ud af det, og hvad får man som familie ud af det?
Hvis vi spørger vores børn om, hvad det bedste er, når vi rejser ud med rygsæk, så er det, at der er tid til at være sammen. At vi vågner op hver eneste dag, hvor det eneste, vi skal, er at være sammen. Så det børnene elsker ved vores måde at rejse på, er også overordnet det, vi som familie får ud af at rejse.
Vores børn lærer også, at ikke alle i denne verden er lige så privilegerede, som vi er i Danmark. De får en bred viden om dyr, natur, andre kulturer og generel viden om de lande, vi rejser i. Dette bringer de med sig tilbage i skolen, hvor de kan fortælle om alle de forunderlige ting, de har oplevet derude.
Hvad er det vigtigste at overveje, når man planlægger at tage på rygsækrejse med børn?
Tempoet! Skru ned, skru ned, og så kan man godt skrue lidt mere ned. Vi har gjort den erfaring på vores rejser, at det er bedre med en base og så tage dagsture derfra frem for at flytte for meget rundt. Lad være med at have ambitioner om at ville se alt, men hellere se lidt mindre, hvor alle får noget ud af det. Vi vælger for det meste hotel med en pool, da vores rejse også indbefatter rene hoteldage ved poolen.
Rejsetip!
Lad dig ikke holde tilbage af frygten for, at dine børn ikke kan sidde stille i flyveren, og at det er alt for langt for små børn. Vores erfaring fra os selv og andre med små børn er, at det er os forældre, der har det værst på flyveturen og rejsedagene. Børnene hygger sig med film, og når de er trætte, så krøller de sig sammen på sædet og sover.
Hvad er den væsentligste forskel på at rejse med hhv. små og store børn?
Vi har kun rejst med børn under otte år, men vi tænker, at der skal være en lidt strammere planlægning og lidt mere luft i mængden af oplevelser, når vi rejser med små børn. Små børn kan have svært ved at fordøje indtryk og har brug for flere pauser end større børn.
Når børnene bliver større, er der mulighed for flere adventure- og trekkingoplevelser.
Tak til Stefan og Charlotte for at dele deres rejseglæde med andre!
Se alle vores jordomrejser her