Asien byder på helt fantastisk natur, kulturmøder man aldrig glemmer og masser af skjulte skatte for den rejsende med eventyr i blodet.
Og så er der maden. For landene i Asien byder i dén grad på nye og spændende smagsoplevelser – særligt når duftene fra det store udvalg af streetfood møder én. Så er spørgsmålet bare, hvad man skal vælge, og her har CNN Travel udvalgt de 50 bedste streetfoods i Asien.
Se listen herunder og tag den eventuelt med på dit næste rejseeventyr i Asien.
50 bedste asiatiske streetfoods
1. Achcharu, Sri Lanka
Søde, sure og krydrede syltede frugter og grøntsager, der varierer efter region.
Se vores rejseforslag til Sri Lanka her.
2. Asam laksa, Malaysia
Fiskebaseret suppe med en sur tamarind-smag, som er overraskende forfriskende. Serveres ofte med risnudler, grøntsager, fisk og koriander – og med malaysisk rejepaste ved siden af.
Se vores rejseforslag til Malaysia her.
3. Banh mi, Vietnam
I sin klassiske form består retten af svinekød, syltede grøntsager, koriander, chili og paté i en sprød og luftig baguette.
Se vores rejseforslag til Vietnam her.
4. Bubble tea, Taiwan
Rig, silkeblød, rystet grøn eller sort te med sorte tapioca-kugler. Drikken indtages med et stort sugerør og findes i dag i et hav af varianter i det meste af verden.
5. Kebab i en bolle, Pakistan
Som navnet siger, så er der tale om kebabkød mellem to halve boller. Retten findes ofte i flere varianter med f.eks. en kartoffel-linse-bøf, kylling, lammekød, oksekød eller kikærter, og den kan dertil være tilsat rødløg, tomater, raita og tamarind-chutney.
6. Cheong fun, Hong Kong
En tynd og gennemsigtig risrulle dampes og foldes, inden den fyldes med kinesisk barbecue-grillet svinekød, tørrede rejer, oksekød eller grøntsager og toppes med en lokal sauce og sesamfrø.
Se vores rejseforslag til Hong Kong her.
7. Chili-krabbe (kai jeow pu), Singapore
Krabbe i rig chili-tomat-sauce med smørstegte mantou-boller til.
Se vores rejseforslag til Singapore her.
8. Krabbe-omelet, Thailand
Omelet med krabbe og tilsat sød chilisauce.
Se vores rejseforslag til Thailand her.
9. Karry-fiskeboller, Hong Kong
Fiskebollerne simrer i karrysauce, hvidløg, ingefær, sukker og chili.
Se vores rejseforslag til Hong Kong her.
10. Ema datshi, Bhutan
Bhutans nationalret, som direkte oversat betyder noget i retning af chili og ost, er en krydret stuvning, som kommer i flere varianter, oftest serveret med løg, hvidløg og røde ris.
Se vores rejseforslag til Bhutan her.
11. Ægge-vafler (gai daan jai), Hong Kong
Den lette og lidt søde dej tilberedes i et særligt vaffeljern, der giver et sprødt og puffet ydre til den luftige vaffel. Serveres som den er med frisk frugt eller rullet som en isvaffel og fyldt med is, sirup og banan. Den kan endda fås med f.eks. saltet æggeblomme og tang.
Se vores rejseforslag til Hong Kong her.
12. Falooda, Pakistan
Mælkebaseret drik lavet af is, mælk, kondenseret mælk, gelé-terninger, nudler, basilikumfrø og af og til rosenvand. Drikken toppes af knuste pistacienødder og tørret frugt.
13. Fuchka, Bangladesh
Sprøde, hule pandekager med fyld af kartoffelmos med kikærter blandet med rå løg, agurk, lime, koriander og grønne chili i en chaat masala-blanding. Ofte toppet med revet kogt æg og en lille kop tamarind-vand ved siden.
14. Gado gado, Indonesien
Blandede grøntsager i tyk peanutsauce. Grøntsagsblandingen varierer, men består oftest af grønne bønner, kål, gulerødder, bønnespirer, salat, tofu, agurk, tempeh, kartofler, hårdkogt æg, siderne af riskager og rejechips.
Se vores rejseforslag til Indonesien her.
15. Getuk, Indonesien
Dessert af f.eks. cassava (nøddeagtig rodfrugt) med kokos eller søde kartofler, kartofler, banan, taro eller ost.
Se vores rejseforslag til Indonesien her.
16. Halo-halo, Filippinerne
Knust is og kondenseret mælk med forskellige toppings som kokos, søde bønner, ost og is.
Se vores rejseforslag til Filippinerne her.
17. Hoppers (appa), Sri Lanka
Pandekager lavet af en dej af fermenteret rismel og kokosmælk. De tilberedes i en lille wok for at give pandekagerne form som en skål. Fyldet er ofte forskellige karryretter, chutney og kokos-sambal.
Se vores rejseforslag til Sri Lanka her.
18. Iskaffe (cà phê), Vietnam
Serveres enten sort, med kondenseret mælk, med lidt sukker eller blandet med kokosmælk.
Se vores rejseforslag til Vietnam her.
19. Jalebi, Indien
Friturestegt fermenteret dej i snoede former, der nydes som dessert dyppet i sirup, kondenseret mælk, krydderier, safran eller sukker.
Se vores rejseforslag til Indien her.
20. Jianbing, Kina
Pandekage med fyld af f.eks. æg, forårsløg, radiser, chilisauce og pølse eller kylling.
Se vores rejseforslag til Kina her.
21. Jiaozi, Kina
En slags dumplings, som enten er dampede, kogte eller stegte, fyldt med hakket svinekød, ingefær, forårsløg og kinakål.
Se vores rejseforslag til Kina her.
22. Kavaabu, Maldiverne
Friturestegt fiskepind af røget tun, revet kokos, peber, løg, ingefær, ris og karryblade.
Se vores rejseforslag til Maldiverne her.
23. Kaya-toast, Singapore/Malaysia
Grillet sandwich med kaya, som er en aromatisk marmelade af kokosmælk, æg, sukker og palme. Serveres ofte med blødkogte æg ved siden af.
Se vores rejseforslag til Singapore her.
Se vores rejseforslag til Malaysia her.
24. Kerak telor, Indonesien
Omelet af andeæg, ris, revet kokos, stegte skalotteløg, tørrede rejer og indonesiske krydderier.
Se vores rejseforslag til Indonesien her.
25. Khao jee, Laos
En dej af klæbrige ris dyppet i æg og derefter grillet.
Se vores rejseforslag til Laos her.
26. Khao soi, Thailand
Karry-nudel-suppe toppet med friturestegte æggenudler. Serveres ofte med kokos-boullion med chili og kyllingelår eller oksekød samt sareptasennep, friske hakkede forårsløg, limeskiver og chilipasta.
Se vores rejseforslag til Thailand her.
27. Khuushuur, Mongoliet
Friturestegt fars af lam eller okse tilsat løg og hvidløg.
Se vores rejseforslag til Mongoliet her.
28. Kimbap, Sydkorea
Risruller rullet i tang og skåret i mundrette skiver med fyld såsom spinat, lotusrod, æg, agurk, bulgogi, krabbe, kimchi og sesamfrø.
Se vores rejseforslag til Sydkorea her.
29.Kuih cincin, Brunei
Dessert-småkage formet som en blomst og med sød og nøddeagtig smag.
30. Kwek kwek, Filippinerne
Friturestegte, panerede vagtelæg med et let pebret, sød og nøddeagtig smag. Serveres med sur og krydret dip.
Se vores rejseforslag til Filippinerne her.
31. Laping, Tibet
Krydret nudelsuppe, serveret kølig.
Se vores rejseforslag til Kina her.
32. Lahpet thoke, Myanmar (Burma)
Salat af teblade med syltede Assam te-blade blandet med kål, tomater, bønner, ristede nødder og kerner, tørrede rejer og stegt hvidløg.
Se vores rejseforslag til Myanmar (Burma) her.
33. Lort cha, Cambodja
Korte risnudler blandet med forårsløg, kinesisk broccoli, bønnespirer, purløg, hvidløg og oksekød toppet med et stegt æg og sauce.
Se vores rejseforslag til Cambodja her.
34. Mohinga, Myanmar (Burma)
Fiske-nudel-suppen er landets nationalret og er lavet af frisk havkat og citrongræs, ristede ris, ingefær, hvidløg og risnudler med forskellige toppings inklusiv et hårdkogt æg, ristede løg, koriander og limesaft.
Se vores rejseforslag til Myanmar (Burma) her.
35. Momos, Nepal
Dumplings med forskellige slags hakket kød f.eks. bøffel, kylling, lam, yak eller svinekød, samt grønt såsom kål, løg, forårsløg, ingefær, hvidløg, tamarind, koriander og krydderier.
Se vores rejseforslag til Nepal her.
36. Nam khao, Laos
Sprød rissalat af friturestegte risboller med rød karrypasta, kokosflager og æg. Risbollerne smuldres og blandes med pølse, tempura, peanuts, løg, chili mm. og serveres med friske salatblade.
Se vores rejseforslag til Laos her.
37. Nasi lemak, Malaysia
Malaysias nationalret bestående af kokosris toppet med salte ansjoser, ristede peanuts, kogte æg, agurk og sambal serveret dampende varmt i et bananblad. Ofte tilsat f.eks. kylling, karry, fisk eller æg.
Se vores rejseforslag til Malaysia her.
38. Pho, Vietnam
Nudelsuppe med risnudler, oksekød eller kylling og frisk grønt såsom urter, bønnespirer, lime, chilisauce og skiver af chili.
Se vores rejseforslag til Vietnam her.
39. Rojak, Malaysia/Indonesien/Singapore
Salat af frisk ananas, mango, jicama (rodfrugt), bønnespirer, agurk, stegt tofu mm. blandet med sød og krydret dressing og et drys knuste peanuts.
Se vores rejseforslag til Malaysia her.
Se vores rejseforslag til Indonesien her.
Se vores rejseforslag til Singapore her.
40. Roti prata, Sydøstasien
Fladbrød med f.eks. æg, fisk eller lammekarry og et væld af andet tilbehør.
Se vores rejseforslag til Asien her.
41. Rou jia mo, Kina
En tung og tæt bolle med rigeligt braiseret svinemave i soyasauce, sukker, urter og krydderier.
Se vores rejseforslag til Kina her.
42. Sai krok Isan, Thailand
Små, tykke pølser af svinekød, klæbrige ris og hvidløg, som er fermenterede og herefter tørrede. Serveres ofte med f.eks. ingefær, chili og kål.
Se vores rejseforslag til Thailand her.
43. Salt & peber-stegt kylling, Taiwan
Også kendt som popcorn-kylling. Kylling paneret i mel af sød kartoffel og friturestegt af to gange for ekstra knas.
44. Sofuto kurimu, Japan
Creme lavet af frisk fløde og mælk med f.eks. chokolade og vanille, kul, matcha, rød bønne, melon, sesam, wasabi eller blæksprutteblæk.
Se vores rejseforslag til Japan her.
45. Lugtende tofu (chou dou fu), Taiwan
Bønnemasse (tofu) blødgøres i saltlage og gærer derefter i timer, dage, uger eller måneder ad gangen. Derefter stuves, braiseres, dampes, grilles eller fristuresteges tofuen og serveres med syltet kål, chilisauce eller hvidløgssauce.
46. Takoyaki, Japan
Blæksprutte, forårsløg og tempuraflager paneres og ristes, inden der pyntes med japansk mayonnaise, takoyakisauce, tangflager og fiskeflager.
Se vores rejseforslag til Japan her.
47. Tteokbokki, Sydkorea
Stegte riskager med forskellige toppings.
Se vores rejseforslag til Sydkorea her.
48. Vada pav, Indien
Friturestegte, krydrede kartofler med tamarindpasta, chili og diverse chutneys på en luftig bolle.
Se vores rejseforslag til Indien her.
49. Xiao long bao, Kina
Suppe-dumplings fyldt med varmt, hakket svinekød serveret med dip i form af eddike, sojasauce og frisk ingefær.
Se vores rejseforslag til Kina her.
50. Yakitori, Japan
Kylling grillet over kul, drysset med salt eller soja-glaseret.
Se vores rejseforslag til Japan her.
Kilde: CNN Travel ’50 of the best street foods in Asia’
Og så er der maden. For landene i Asien byder i dén grad på nye og spændende smagsoplevelser – særligt når duftene fra det store udvalg af streetfood møder én. Så er spørgsmålet bare, hvad man skal vælge, og her har CNN Travel udvalgt de 50 bedste streetfoods i Asien.
Se listen herunder og tag den eventuelt med på dit næste rejseeventyr i Asien.
50 bedste asiatiske streetfoods
1. Achcharu, Sri Lanka
Søde, sure og krydrede syltede frugter og grøntsager, der varierer efter region.
Se vores rejseforslag til Sri Lanka her.
2. Asam laksa, Malaysia
Fiskebaseret suppe med en sur tamarind-smag, som er overraskende forfriskende. Serveres ofte med risnudler, grøntsager, fisk og koriander – og med malaysisk rejepaste ved siden af.
Se vores rejseforslag til Malaysia her.
3. Banh mi, Vietnam
I sin klassiske form består retten af svinekød, syltede grøntsager, koriander, chili og paté i en sprød og luftig baguette.
Se vores rejseforslag til Vietnam her.
4. Bubble tea, Taiwan
Rig, silkeblød, rystet grøn eller sort te med sorte tapioca-kugler. Drikken indtages med et stort sugerør og findes i dag i et hav af varianter i det meste af verden.
5. Kebab i en bolle, Pakistan
Som navnet siger, så er der tale om kebabkød mellem to halve boller. Retten findes ofte i flere varianter med f.eks. en kartoffel-linse-bøf, kylling, lammekød, oksekød eller kikærter, og den kan dertil være tilsat rødløg, tomater, raita og tamarind-chutney.
6. Cheong fun, Hong Kong
En tynd og gennemsigtig risrulle dampes og foldes, inden den fyldes med kinesisk barbecue-grillet svinekød, tørrede rejer, oksekød eller grøntsager og toppes med en lokal sauce og sesamfrø.
Se vores rejseforslag til Hong Kong her.
7. Chili-krabbe (kai jeow pu), Singapore
Krabbe i rig chili-tomat-sauce med smørstegte mantou-boller til.
Se vores rejseforslag til Singapore her.
8. Krabbe-omelet, Thailand
Omelet med krabbe og tilsat sød chilisauce.
Se vores rejseforslag til Thailand her.
9. Karry-fiskeboller, Hong Kong
Fiskebollerne simrer i karrysauce, hvidløg, ingefær, sukker og chili.
Se vores rejseforslag til Hong Kong her.
10. Ema datshi, Bhutan
Bhutans nationalret, som direkte oversat betyder noget i retning af chili og ost, er en krydret stuvning, som kommer i flere varianter, oftest serveret med løg, hvidløg og røde ris.
Se vores rejseforslag til Bhutan her.
11. Ægge-vafler (gai daan jai), Hong Kong
Den lette og lidt søde dej tilberedes i et særligt vaffeljern, der giver et sprødt og puffet ydre til den luftige vaffel. Serveres som den er med frisk frugt eller rullet som en isvaffel og fyldt med is, sirup og banan. Den kan endda fås med f.eks. saltet æggeblomme og tang.
Se vores rejseforslag til Hong Kong her.
12. Falooda, Pakistan
Mælkebaseret drik lavet af is, mælk, kondenseret mælk, gelé-terninger, nudler, basilikumfrø og af og til rosenvand. Drikken toppes af knuste pistacienødder og tørret frugt.
13. Fuchka, Bangladesh
Sprøde, hule pandekager med fyld af kartoffelmos med kikærter blandet med rå løg, agurk, lime, koriander og grønne chili i en chaat masala-blanding. Ofte toppet med revet kogt æg og en lille kop tamarind-vand ved siden.
14. Gado gado, Indonesien
Blandede grøntsager i tyk peanutsauce. Grøntsagsblandingen varierer, men består oftest af grønne bønner, kål, gulerødder, bønnespirer, salat, tofu, agurk, tempeh, kartofler, hårdkogt æg, siderne af riskager og rejechips.
Se vores rejseforslag til Indonesien her.
15. Getuk, Indonesien
Dessert af f.eks. cassava (nøddeagtig rodfrugt) med kokos eller søde kartofler, kartofler, banan, taro eller ost.
Se vores rejseforslag til Indonesien her.
16. Halo-halo, Filippinerne
Knust is og kondenseret mælk med forskellige toppings som kokos, søde bønner, ost og is.
Se vores rejseforslag til Filippinerne her.
17. Hoppers (appa), Sri Lanka
Pandekager lavet af en dej af fermenteret rismel og kokosmælk. De tilberedes i en lille wok for at give pandekagerne form som en skål. Fyldet er ofte forskellige karryretter, chutney og kokos-sambal.
Se vores rejseforslag til Sri Lanka her.
18. Iskaffe (cà phê), Vietnam
Serveres enten sort, med kondenseret mælk, med lidt sukker eller blandet med kokosmælk.
Se vores rejseforslag til Vietnam her.
19. Jalebi, Indien
Friturestegt fermenteret dej i snoede former, der nydes som dessert dyppet i sirup, kondenseret mælk, krydderier, safran eller sukker.
Se vores rejseforslag til Indien her.
20. Jianbing, Kina
Pandekage med fyld af f.eks. æg, forårsløg, radiser, chilisauce og pølse eller kylling.
Se vores rejseforslag til Kina her.
21. Jiaozi, Kina
En slags dumplings, som enten er dampede, kogte eller stegte, fyldt med hakket svinekød, ingefær, forårsløg og kinakål.
Se vores rejseforslag til Kina her.
22. Kavaabu, Maldiverne
Friturestegt fiskepind af røget tun, revet kokos, peber, løg, ingefær, ris og karryblade.
Se vores rejseforslag til Maldiverne her.
23. Kaya-toast, Singapore/Malaysia
Grillet sandwich med kaya, som er en aromatisk marmelade af kokosmælk, æg, sukker og palme. Serveres ofte med blødkogte æg ved siden af.
Se vores rejseforslag til Singapore her.
Se vores rejseforslag til Malaysia her.
24. Kerak telor, Indonesien
Omelet af andeæg, ris, revet kokos, stegte skalotteløg, tørrede rejer og indonesiske krydderier.
Se vores rejseforslag til Indonesien her.
25. Khao jee, Laos
En dej af klæbrige ris dyppet i æg og derefter grillet.
Se vores rejseforslag til Laos her.
26. Khao soi, Thailand
Karry-nudel-suppe toppet med friturestegte æggenudler. Serveres ofte med kokos-boullion med chili og kyllingelår eller oksekød samt sareptasennep, friske hakkede forårsløg, limeskiver og chilipasta.
Se vores rejseforslag til Thailand her.
27. Khuushuur, Mongoliet
Friturestegt fars af lam eller okse tilsat løg og hvidløg.
Se vores rejseforslag til Mongoliet her.
28. Kimbap, Sydkorea
Risruller rullet i tang og skåret i mundrette skiver med fyld såsom spinat, lotusrod, æg, agurk, bulgogi, krabbe, kimchi og sesamfrø.
Se vores rejseforslag til Sydkorea her.
29.Kuih cincin, Brunei
Dessert-småkage formet som en blomst og med sød og nøddeagtig smag.
30. Kwek kwek, Filippinerne
Friturestegte, panerede vagtelæg med et let pebret, sød og nøddeagtig smag. Serveres med sur og krydret dip.
Se vores rejseforslag til Filippinerne her.
31. Laping, Tibet
Krydret nudelsuppe, serveret kølig.
Se vores rejseforslag til Kina her.
32. Lahpet thoke, Myanmar (Burma)
Salat af teblade med syltede Assam te-blade blandet med kål, tomater, bønner, ristede nødder og kerner, tørrede rejer og stegt hvidløg.
Se vores rejseforslag til Myanmar (Burma) her.
33. Lort cha, Cambodja
Korte risnudler blandet med forårsløg, kinesisk broccoli, bønnespirer, purløg, hvidløg og oksekød toppet med et stegt æg og sauce.
Se vores rejseforslag til Cambodja her.
34. Mohinga, Myanmar (Burma)
Fiske-nudel-suppen er landets nationalret og er lavet af frisk havkat og citrongræs, ristede ris, ingefær, hvidløg og risnudler med forskellige toppings inklusiv et hårdkogt æg, ristede løg, koriander og limesaft.
Se vores rejseforslag til Myanmar (Burma) her.
35. Momos, Nepal
Dumplings med forskellige slags hakket kød f.eks. bøffel, kylling, lam, yak eller svinekød, samt grønt såsom kål, løg, forårsløg, ingefær, hvidløg, tamarind, koriander og krydderier.
Se vores rejseforslag til Nepal her.
36. Nam khao, Laos
Sprød rissalat af friturestegte risboller med rød karrypasta, kokosflager og æg. Risbollerne smuldres og blandes med pølse, tempura, peanuts, løg, chili mm. og serveres med friske salatblade.
Se vores rejseforslag til Laos her.
37. Nasi lemak, Malaysia
Malaysias nationalret bestående af kokosris toppet med salte ansjoser, ristede peanuts, kogte æg, agurk og sambal serveret dampende varmt i et bananblad. Ofte tilsat f.eks. kylling, karry, fisk eller æg.
Se vores rejseforslag til Malaysia her.
38. Pho, Vietnam
Nudelsuppe med risnudler, oksekød eller kylling og frisk grønt såsom urter, bønnespirer, lime, chilisauce og skiver af chili.
Se vores rejseforslag til Vietnam her.
39. Rojak, Malaysia/Indonesien/Singapore
Salat af frisk ananas, mango, jicama (rodfrugt), bønnespirer, agurk, stegt tofu mm. blandet med sød og krydret dressing og et drys knuste peanuts.
Se vores rejseforslag til Malaysia her.
Se vores rejseforslag til Indonesien her.
Se vores rejseforslag til Singapore her.
40. Roti prata, Sydøstasien
Fladbrød med f.eks. æg, fisk eller lammekarry og et væld af andet tilbehør.
Se vores rejseforslag til Asien her.
41. Rou jia mo, Kina
En tung og tæt bolle med rigeligt braiseret svinemave i soyasauce, sukker, urter og krydderier.
Se vores rejseforslag til Kina her.
42. Sai krok Isan, Thailand
Små, tykke pølser af svinekød, klæbrige ris og hvidløg, som er fermenterede og herefter tørrede. Serveres ofte med f.eks. ingefær, chili og kål.
Se vores rejseforslag til Thailand her.
43. Salt & peber-stegt kylling, Taiwan
Også kendt som popcorn-kylling. Kylling paneret i mel af sød kartoffel og friturestegt af to gange for ekstra knas.
44. Sofuto kurimu, Japan
Creme lavet af frisk fløde og mælk med f.eks. chokolade og vanille, kul, matcha, rød bønne, melon, sesam, wasabi eller blæksprutteblæk.
Se vores rejseforslag til Japan her.
45. Lugtende tofu (chou dou fu), Taiwan
Bønnemasse (tofu) blødgøres i saltlage og gærer derefter i timer, dage, uger eller måneder ad gangen. Derefter stuves, braiseres, dampes, grilles eller fristuresteges tofuen og serveres med syltet kål, chilisauce eller hvidløgssauce.
46. Takoyaki, Japan
Blæksprutte, forårsløg og tempuraflager paneres og ristes, inden der pyntes med japansk mayonnaise, takoyakisauce, tangflager og fiskeflager.
Se vores rejseforslag til Japan her.
47. Tteokbokki, Sydkorea
Stegte riskager med forskellige toppings.
Se vores rejseforslag til Sydkorea her.
48. Vada pav, Indien
Friturestegte, krydrede kartofler med tamarindpasta, chili og diverse chutneys på en luftig bolle.
Se vores rejseforslag til Indien her.
49. Xiao long bao, Kina
Suppe-dumplings fyldt med varmt, hakket svinekød serveret med dip i form af eddike, sojasauce og frisk ingefær.
Se vores rejseforslag til Kina her.
50. Yakitori, Japan
Kylling grillet over kul, drysset med salt eller soja-glaseret.
Se vores rejseforslag til Japan her.
Kilde: CNN Travel ’50 of the best street foods in Asia’