Dolomitterne udgør et vaskeægte vandremekka i det nordlige Italien og ligger en spytklat fra både Schweiz, Tyskland og Østrig. Det udmønter sig som et finurligt mix i både sproget og maden såvel som bjergkulturen og traditionerne generelt - her tales nemlig både italiensk og tysk, og du kan mæske dig i den traditionelle tyske apfelstrudel akkompagneret af en god kop italiensk kaffe. Det bliver ikke bedre!
De mest populære vandredestinationer er nationalparkerne Stelvio og Brenta, der udgør store dele af bjergkæderne Ortles-Cevedale, Adamello Presanella og Brenta. Førstnævnte består primært af metamorfiske stenarter såsom jern, kvarts og mica. Adamello Presanella er vulkanisk og rummer enorme gletsjerområder, og sidstnævnte, Brenta, har de legendariske og lodrette bjergvægge i kalksten, der gør området til et samlingspunkt for klatrere fra hele verden.
På denne unikke vandretur med dansk rejseleder kommer vi til at opleve alle de forskelligartede landskaber og den betagende natur, som Ortles-Cevedale og Dolomitterne byder på, da vi de første tre dage vandrer i Stelvio Nationalpark og derefter fortsætter videre mod Brenta. For de eventyrlystne, der ikke er bange for højder, er der en eksklusiv mulighed for at forsøge sig med Via Ferrata i Brenta i selskab med en certificeret bjergguide - den særlige klatretype, hvor man er spændt godt og sikkert fast til en line fra start til slut.
Vi har på hele turen følgeskab af en UIAGM-certificeret bjergguide, der er ekspert i bjergområderne og kan dele nødvendige og informative tips og erfaringer undervejs. Det giver helt unikke muligheder for et samarbejde mellem den danske rejseleder og den lokale bjergguide, der kan tilgå dagsruterne med en stor grad af fleksibilitet alt efter vind- og vejrforhold samt vandreniveau i gruppen.
Første dag vandrer vi blot en kort strækning gennem frodige skovområder i Ortles-Cevedale, før vi passerer skilte med ordet “fruscìo”. Oversat referer det til noget a la “naturens stille lyde”. Disse små skilte i skoven fungerer som fine påmindelser om, at det er vigtigt at lytte til naturen, der omgiver os - den rindende bæk, fuglekvidder og grene, der valser i vinden. Når vi passerer trægrænsen og vandrer blandt de gigantiske, sneklædte bjergtinder, er det derimod stilheden, der dominerer. Den form for stilhed, som man kun man opleve, mens man vandrer i mennesketomme naturområder med udsyn til krystalklare bjergsøer, enorme bjerge og gigantiske gletsjere. Dolomitterne rummer det hele - og mere til!
Glæd dig til:
- Majestætiske bjerglandskaber så langt øjet rækker
- Overdådig 3-retters menu hver aften i de hyggelige bjergrefugier
- En unik mulighed for at afprøve klatreformen Via Ferrata
- Trekking med crampons på gletsjerpassager
- Forfriskende badeture i de smukke gletsjersøer
- Eksklusiv chance for at opleve både Stelvio og Brenta Nationalpark
- Magiske solopgange og solnedgange bag de lysende bjergtinder
- En tur, der byder på utallige alternative ruter alt efter vind- og vejrforhold
Bjergrefugierne i Dolomitterne har sæsonåbent inden for et snævert vejrvindue fra midt juni til midt september, og derfor arrangerer vi alle vores ture med dansk rejseleder i denne periode. Som oftest er alle stier og passager fri for sne i de pågældende måneder, men alle sæsoner er forskellige, og det samme gælder for Dolomitterne. Normalvis byder vejret i nationalparkerne Stelvio og Brenta på milde sommermåneder, hvor temperaturen sjældent bevæger sig over 25 grader, og i forsommeren og i det tidlige efterår ligger gennemsnitstemperaturen på omtrent 20 grader. Morgen- og aftentemperaturene i de højt beliggende bjerghytter kan dog snildt dale til 4-7 grader, og det er ikke unaturligt at løbe ind i regn samt hagl- og snebyger selv i sommermånederne, så det er nødvendigt at være forberedt på al slags vind og vejr.
**Vi gør opmærksom på, at de pågældende dagsruter beror på vejrforholdene, der kan være omskiftelige i Dolomitterne både om sommeren og i efteråret. Dog findes der utallige, gode alternativer til lige så storslåede dagsture, så vi fortsat kan overnatte i den planlagte hytte og nyde de selv samme storslåede udsigter**
Dag til dag-beskrivelse
1.dag: Afrejse fra Danmark og ankomst til Terzolas i Val di Sole
Vi flyver fra København til Bergamo, hvorfra en bus kører os tre timer nordpå til Terzolas i Val di Sole-dalen. Her snuser vi for første gang til den friske bjergluft og kan på vejen hertil nyde synet af de mange vinmarker og æbleplantager, som området er kendt for. Vi overnatter på det hyggelige, familieejede Pippo Hotel og nyder en formidabel tre-retters italiensk aftenmenu, før første vandredag venter i morgen. (,-,
A)
2.dag: Fra Piazzola til Rifugio Lago Corvo
Efter en halv times bjergkørsel ankommer vi til byen Piazzola (1.314 m.o.h), der er en af tre autentiske og isolerede bjerglandsbyer i Val di Rabbi-dalen. Herfra påbegynder vi dagens vandretur, og de første par timer er ruten stejl gennem smukke skovområder langs med en rindende flod, hvor vi passerer grønne plateauer med græssende kvæg. Det vidner om, at den traditionelle nomadekultur fortsat holdes i hævd, hvor hyrderne i sommerhalvåret fører kvæg til de højt beliggende engarealer. Vi passerer Malga Caldesa Bassa (1.885 m.o.h), der både er et lokalt oste-mejeri men også en lille restaurant, hvor storfavoritten er en god kop kaffe med hjemmelavet strudel. Herfra kan vi for første gang spotte bjergrefugiet Lago Corvo, hvor vi skal overnatte, og udsigten her er også storslået, fordi vi tydeligt kan se skælvet mellem trægrænsen og det rå, stenede terræn, vi har i vente senere på ruten. Vi ankommer til hytten, hvor vi spiser frokost og nyder en velfortjent pause på panorama-terrassen. For de friske kan eftermiddagen byde på en kort og storslået vandretur mod søen af samme navn - Lago Corvo, hvor man kan bade og dase ved søbredden.
Anslået vandretid: 5 timer, 5 km.
Højdemeter: 1020 m▲ og 15 m▼
(
M,-,
A)
3.dag: Fra Rifugio Largo Corvo til Rifugio Dorigoni
Vi ønskes godmorgen af den friske bjergluft, og er vi heldige, kan vi spotte både gemser, stenbukke og murmeldyr fra morgenstunden, når vi vandrer opad i det stenede moræne-terræn mod Lago Corvo. Herfra går ruten videre mod toppen Cima Collecchio beliggende i 2.955 meters højde, og stien hertil er stejl og stenet. Vi bevæger os gennem et råt og mennesketomt månelandskab. Den storslåede panorama-udsigt fra toppen er dog alle strabadserne værd, hvorfra vi kan nyde synet af de rå og lodrette Dolomitter i Brenta ude i det fjerne samt Cima Cervale, der har lagt navn til bjergkæden, vi befinder os i. Vi kan spotte hytten Rifugio Dorigoni, hvor vi skal overnatte. Det første stræk på ruten går lodret nedad, hvorefter det flader mere ud. Vi passerer smukke græsenge og en bro over et vandløb, før vi ankommer til den familieejede hytte i 2.437 meters højde. Vi nyder en velfortjent frokost - måske en traditionel knödel eller spätzle. Hvis benene er sultne på flere eventyr, kan vi vandre til den fine sø Lago Stenai og endda fortsætte i et spektakulært loop, der tager os forbi både fine udsigtspunkter, isolerede stenlandskaber og flere gletsjersøer. Vi spenderer aftenen i den hyggelige hytte og bliver forkælet med en fantastisk tre-retters menu. Når mørket falder på, og solen har takket af for i dag, er plateauet foran hytten helt ideelt til at se på stjerner.
Anslået vandretid: 5 timer, 8 km. Højdemeter: 530 m▲ og 550 m▼
Alternativ ekstrarute: 3,5 timer, 3 km. Højdemeter: 450 m▲ og 400 m▼
(
M,-,
A)
4.dag: Fra Rifugio Dorigoni til Rifugio Larcher
Vi har en længere vandredag foran os, der byder på en stejl opstigning fra morgenstunden. Vi har kurs mod Bocca di Saent i 3.119 meters højde, der samtidig er højeste top, vi trekker til på ruten i de majestætiske Dolomitter. Vi vandrer på et stenet, ujævnt underlag med udsigt mod flere smukke bjergsøer og rødfarvede bjergpas. Efter 2-3 timer når vi toppen, hvorfra vi opnår det fulde udsyn over Careser-gletsjeren, som vi efter en velfortjent pause skal forcere med crampons på. De er simple at påføre direkte på støvlerne, nemme at vandre med og giver en unik oplevelse at bevæge sig alene henover den store isflade. Herefter skifter landskabet endnu en gang til et mere goldt og råt terræn, indtil vi når den krystalklare sø Lago Careser, hvor bygningerne langs bredden fungerer som station til udvinding af hydroenergi. Vi vandrer i en bue rundt om de tårnhøje pas over os og kan samtidig nyde de storslåede udsigter over gletsjere og bjerggiganter, mens vi bevæger os langs en flad panoramavej rundt med bjergkammen. Vi kan spotte de lodrette Dolomitter i Brenta, hvor vi retter kompasnålen mod i morgen. Senere på eftermiddagen passerer vi Lago Marmotta - en smuk bjergsø i 2.704 meters højde, hvor man enten kan tage et hvil i græsset eller en iskold dukkert. Hytten Rifugio Larcher (2.608 m.o.h) ligger blot en halv times vandring fra bjergsøen. Ruten er nedadgående, og vi bliver med det samme mødt af den prægtige morænekam lige for foden af hytten, hvor det er tydeligt at se, hvordan gletsjeren før i tiden har snoet sig helt ned gennem dalen mod landsbyen Val di Pejo.
Anslået vandretid: 7 timer, 11 km. Højdemeter: 820 m▲ og 660 m▼
(
M,-,
A)
5.dag: Fra Rifugio Larcher til Rifugio Brentei
Vi vandrer langs med den rindende flod mod Val di Pejo, mens vi kan nyde synet af den majestætiske top Cevedale og moræne-landskabet. Vi passerer flere af de såkaldte “malgas” - bjerghytter eller lader, der anvendes til alt fra opbevaring af materialer til kvægmalkestationer. Vi tager en lille detour til et vandfald, hvor den friske luft giver os et skud fornyet energi, inden Prabón titter frem i skovbrynet. Vi forlader Stelvio Nationalpark og bliver kørt til landsbyen Vallesinella, som er indgangsporten til Brenta - og de dramatiske Dolomitter. Første sektion af vandringen foregår gennem et frodigt skovstykke, hvor utallige brusende vandfald tordner ned gennem det mosbeklædte landskab og giver associationer til en vaskeægte eventyrskov. Vi vandrer atter over trægrænsen og gør holdt ved Rifugio Casanei, hvor vi kan nyde en kop italiensk kaffe og et stykke hjemmebagt kage. Resten af ruten går langs med de rå, vertikale kalkstensvægge i både orange, hvide og grå farver. Vi ankommer til Rifugio Brentei, hvor vi kan nyde den storslåede panorama-udsigt og synet af klippegiganten Crozzon di Brenta – med den ikoniske 850 meter lodrette klippevæg, der nærmest er blevet synonym med Dolomitterne.
Anslået vandretid: 8 timer, 12,5 km. Højdemeter: 860 m▲ og 1012 m▼
(
M,-,
A)
6.dag: Fra Rifugio Brentei til Rifugio Pedrotti
Vi står tidligt op i dag og vågner til solen, der skinner smukt på de tårnhøje bjergtinder i en 360-graders vinkel omkring os.
Vi vandrer stejlt op i en times tid i retning af Rifugio Alimonta. Dette plateau omkring hytten betegnes som hjertet af Brenta Dolomitterne, hvorfra der er den mest bjergtagende udsigt mod de lodrette toppe og gletsjerne. Herfra kan man vælge, om man vil vandre tilbage i retning af Rifugio Brentei og derfra trekke yderligere et par timer til Rifugio Pedrotti, hvor vi skal tilbringe natten.
Men har man i stedet mod på en mere udfordrende dagstur, der fordrer, at man ikke lider af højdeskræk, har vi en helt unik mulighed for at teste en Via Ferrata-rute i middelkategorien - den legendariske og ældste Bochette de Centrale-rute. Via Ferrata er en sikker men udfordrende klatreform, hvor man konstant er spændt trygt og godt fast til en kæde men trekker på flere eksponerede højderygge - både stejlt op og stejlt ned. Fra Rifugio Alimonta går ruten først videre op gennem et kridhvidt, stenet kalklandskab, indtil vi rammer foden af gletsjeren. Her påfører vi atter vores crampons og trekker op gennem den rå gletsjerpassage. Selve Via Ferrata-ruten varer cirka fire timer med pauser. Der følger en guide med på begge dagsvandringer.
Vi ankommer til Rifugio Alimonta senere på dagen og kan bruge eftermiddagstimerne på at nyde det fine og rå landskab, der omgiver hytten.
Anslået vandretid, Via Ferrata-ruten: 6-7 timer, 6 km. Højdemeter: 850 m▲ og 440 m▼
Anslået vandretid, trekkingruten: 2 timer, 2 km. Højdemeter: 420 m▲ og 0 m▼
(
M,-,
A)
7.dag: Fra Rifugio Alimonta til Val di Sole
Vi står atter tidligt op i dag og vandrer på smukke stenstier tilbage i retning af Brentei-hytten og trekker i de nordlige, dramatiske Dolomitter. Hvis vi er heldige, kan vi spotte frygtløse klatrere på de vertikale vægge på de ikoniske klipper. Vi fortsætter videre mod Rifugio Tuckett og Rifugio Stoppani ved det smukke Grostè-pas i 2.500 meters højde.
Vi bevæger os under trægrænsen og passerer det hyggelige Rifugio Selvata, der møder os i skovbrynet. Her kan vi tage et hvil og nyde skovens stille lyde - “fruscìo” - som man siger på italiensk. Vi ankommer til endnu et refugie, før vi efter cirka 4-5 timers vandring er fremme ved liften, der på få minutter fragter os ned til den hyggelige by Molveno. Her venter en vaskeægte italiensk pizza og en fejring af, at vi er nået i mål - og eventuelt et dejligt dyp i den enorme bjergsø.
Herefter har vi en kort transfer tilbage til Terzolas i Val di Sole, hvor man kan slappe af ved hotellets udendørspool, besøge spaområdet og lade op til den sidste italienske gastronomi-nadver - en god afskedsmiddag i restauranten.
Anslået vandretid: 5 timer, 10 km. Højdemeter: 530 m▲ og 680 m▼
(
M,-,
A)
8.dag: Afrejse fra Val di Sole til København
En storslået og udfordrende vandreferie i Dolomitterne er ved at lakke mod enden, og efter morgenmaden på hotellet i Val di Sole bliver vi kørt mod Bergamo, hvorfra vi sætter kursen hjem mod Danmark. Tak for denne gang! (
M,-,-)